Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-07@06:59:52 GMT

قیمت‌گذاری دستوری و تکلیف قانونی دولت

تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۶۶۰۱۹۷

قیمت‌گذاری دستوری و تکلیف قانونی دولت

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ در جلسه علنی 2 بهمن امسال مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی طرح ساماندهی بازار خودرو، پیشنهاد حمیدرضا فولادگر رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی با 113 رأی موافق، 36 رأی مخالف و 3 رأی ممتنع از مجموع 194 نماینده حاضر در جلسه علنی به تصویب رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر این اساس، دولت مکلف است ظرف سه سال از لازم‌الاجرا شدن این قانون، با اجرای صحیح سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن و سیاست‌های کلی تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی، زمینه رقابت‌پذیری در صنعت خودرو را به نحوی فراهم کند که تصدی‌گری دولت خاتمه یافته و صرفاً دولت اقدامات نظارتی، سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری در این بخش انجام دهد.

فعالان صنعت خودرو معتقدند قیمت‌گذاری دستوری تنها منجر به ایجاد فاصله‌ای فاحش بین قیمت کارخانه و بازار خودروها شده و این وسط نه مشتریان سود چندانی می‌برند و نه خودروسازان. آن‌ها و البته بسیاری از کارشناسان بارها بر لزوم آزادسازی قیمت خودرو تاکید کرده‌اند، با این حال گوش شنوایی وجود ندارد و همچنان در برابر آزادسازی مقاومت می‌شود. گویا استدلال مخالفان این است آزادسازی قیمت خودرو سبب نارضایتی مشتریان می‌شود و انفجار قیمت را در بازار خودرو به دنبال خواهد آورد. در پاسخ به این استدلال، باید این نکته را مخالفان آزادسازی یادآوری کرد که اتفاقاً افزایش شدید قیمت خودرو دقیقاً ریشه در دستوری بودن قیمت‌گذاری دارد. درواقع دونرخی بودن قیمت خودرو ناشی از قیمت‌گذاری دستوری، سبب سوءاستفاده دلالان و واسطه گران شده و قیمت‌ها رشدی شدید را تجربه کرده‌اند.

تبعات قیمت‌گذاری دستوری

دبیر انجمن خودروسازان با اشاره به زیان بیش از ۵ هزار میلیارد تومانی خودروسازان در نیمه نخست امسال، افزود: این مدل قیمت‌گذاری، نوعی سرکوب مالی به‌حساب می‌آید. وی تاکید کرد: اختلاف قیمت کارخانه و بازار خودروها سبب هجوم دلالان به سمت این بازار می‌شود. نعمت‌بخش با بیان اینکه اکنون تنها راه‌حل برون‌رفت از این شرایط، فروش خودرو در حاشیه بازار است گفت: اگر خودرو را با قیمت واقعی به بازار عرضه کنیم، بیش از ۸۰ درصد تقاضای فعلی از بین خواهد رفت؛ زیرا دیگر سودی در خریدوفروش خودرو برای دلالان وجود نخواهد داشت در نتیجه، قیمت خودرو پایین خواهد آمد.

اصرار بر ادامه روند فعلی

حتی در خودروهای پرتیراژی که تا حد زیادی داخلی‌سازی شده‌اند نیز بخش قابل‌توجهی از مواد اولیه قطعات آن‌ها همچون مواد پلیمری وارداتی است. در شرایط فعلی که نرخ ارز صنایع افزایش بیش از دو برابری داشته، قیمت تمام‌شده و هزینه تولید قطعات و محصول نهایی نیز افزایش یافته است. از طرف دیگر بررسی بازار مواد اولیه داخلی صنعت خودرو و قطعه همچون مواد پتروشیمی و فلزات نشان می‌دهد که این مواد نیز حدود دو برابر افزایش قیمت داشته‌اند؛ بنابراین اگر همچنان بر قیمت‌گذاری دستوری اصرار شود، خودروسازان و قطعه‌سازان وارد زیان بیشتری خواهند شد.

بحران در قطعه‌سازی

علت تمام فشارهای واردشده به صنایع خودرو و قطعه‌سازی، قیمت‌گذاری دستوری و غیرواقعی خودرو و سپردن آن به شورای رقابت است که همیشه هم قیمت‌ها را پایین‌تر از نرخ واقعی تعیین و اعلام کرده است. از زمانی که این مسئولیت به شورای رقابت سپرده شد، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان به صنعت خودرو ضرر واردشده است. در این شرایط تا می‌توانیم باید داخلی‌سازی قطعات خودرو را بیشتر کنیم؛ یعنی حجم قطعاتی که می‌توان در داخل تهیه کرد بیشتر شود. در این زمینه پیشنهاد ما این بوده است که نمایشگاهی بگذاریم نداشته‌ها و نیازهای خود را اعلام کنیم. همیشه در نمایشگاه داشته‌ها ارائه شده، حال بهتر است نمایشگاهی از نداشته‌ها برگزار شود. در حال حاضر ۱۵۰۰ واحد قطعه‌سازی وجود دارد و واحدهای جدید و دانش‌بنیان دیگری نیز هستند که با همکاری هم می‌توانند حداقل ۳۰ تا ۴۰ درصد مواد اولیه موردنیاز را در داخل تولید کنند؛ بنابراین این موضوع هم ایجاد کار و کارآفرینی می‌کند و هم نیاز ارزی کشور را تأمین می‌کند.

انتقاد مجلس از روش دستوری

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس می‌گوید بازار خودرو یک بازار بین‌المللی نیست و شرایطی فعلی بازار خودرو کشور، شرایط استانداردی که در دنیا وجود دارد نیست و شاید بخشی از مشکلات صنعت خودرو همین امر است که به‌صورت دستوری خودروها قیمت‌گذاری می‌شوند و عملاً قیمت خودرو تابع عرضه و تقاضای بازار نیست. رامین نور قلی‌پور پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر قیمت مواد اولیه و قطعات افزایش یابد آیا متعاقب آن قیمت خودرو نیز باید افزایش یابد اظهار داشت: افزایش قیمت خودرو در این شرایط یک امر منطقی و معقول است زیرا در این شرایط خودروساز قطعه را با قیمت بالاتر می‌خرد و در نتیجه قیمت تمام‌شده خودرو نیز افزایش می‌یابد.

ضربه‌ای سنگین‌تر از تحریم‌ها

برخی سیاست‌های دولت از جمله قیمت‌گذاری دستوری خودرو بیشتر از تحریم‌های خارجی به صنعت خودرو و تولید داخل ضربه زده است. دخالت دولت در صنعت خودرو از جمله قیمت‌گذاری دستوری اثرات منفی بر این صنعت دارد. تنها راه برون‌رفت از بحران‌های موجود در این بخش، خصوصی‌سازی است تا دیگر خودروسازان بزرگ به دلیل فشارهای دولت مجبور به فروش محصولات خود با قیمت‌هایی پایین‌تر از قیمت تمام‌شده و زیان‌دهی نشوند. حتی اگر نمی‌توانیم شرکت‌های خودروسازی بزرگ را خصوصی کنیم، شرکت‌های اقماری آن‌ها که تولیدکننده لوازم جانبی خودرو هستند باید خصوصی شده و از زیرمجموعه شرکت‌های بزرگ خودروسازی خارج شوند تا درنهایت تمام این صنعت به سمت خصوصی شدن حرکت کند.

انتهای پیام/

308 / 161 صنعت خودروسازی خودروسازان قیمت خودرو بازار خودرو افزایش قیمت خودرو قیمت گذاری دستوری اصل 44

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: صنعت خودروسازی خودروسازان قیمت خودرو بازار خودرو افزایش قیمت خودرو قیمت گذاری دستوری اصل 44

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۶۰۱۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت نیسان سانی در بازار، قدیمی‌ترین خودرو وارداتی

نیسان سانی را می‌توان قدیمی‌ترین و به اصطلاح دمده‌ترین خودرو وارداتی جدید بازار ایران نامید. قیمت نیسان سانی به‌طور رسمی از سوی جهان نوین آریا معادل یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان اعلام شده است، بااین‌حال برای خرید نیسان سانی از بازار باید مبلغ بیشتری را هزینه کنید.

به گزارش دیجیاتو، درحال‌حاضر قیمت نیسان سانی در بازار آزاد، حدود ۲.۵ میلیارد تومان است. البته قیمت‌ها در یک سطح نیستند؛ به عنوان مثال یک فروشنده نیسان سانی خود را با قیمت ۲.۴ میلیارد تومان به معرض فروش گذاشته است، درحالی‌که فروشنده دیگری برای همین مدل خودرو ۲.۷ میلیارد تومان طلب می‌کند. در جدول زیر به بررسی این قیمت‌ها پرداخته‌ایم.

قیمت نیسان سانی در بازار آزاد، اردیبهشت ۱۴۰۳:

نیسان سانی علاوه برآن‌که یک خودرو قدیمی و ازمدافتاده محسوب می‌شود، در رده ارزان‌ترین خودرو‌های وارداتی نیز قرار می‌گیرد. بااین‌حال فروشندگان این خودرو تصمیم گرفته‌اند تا نیسان سانی را به دو برابر قیمت اعلامی واردکننده بفروشند! بدیهی است که پرداخت مبلغ ۲.۵ میلیارد تومانی برای خرید نیسان سانی در شرایط فعلی توجیه ندارد؛ بنابراین توصیه می‌کنیم مدتی صبر پیشه کنید تا هیجان تورمی قیمت این خودرو کاسته شود.

با مبلغی کمتر از ۲.۵ میلیارد تومان، گزینه‌های جذاب بسیاری در دسترس شما هستند. ازجمله جذاب‌ترین گزینه‌ها در بازه قیمتی ۲ الی ۲.۵ میلیارد تومان می‌توان به پژو ۲۰۰۸ و کیا سراتو وارداتی با کارکرد کمتر از ۵۰ هزار کیلومتر اشاره کرد. خرید خودرویی همچون فونیکس تیگو ۷ پرو پرمیوم یا فونیکس FX از بازار آزاد نیز با مبالغ ۲ و ۲.۳ میلیارد تومان امکان‌پذیر است. حتی می‌توانید با مبلغ ۲.۳ میلیارد تومان، نسخه‌های تمیز و کم‌کارکرد نیسان جوک را خریداری کنید. بدیهی است که در کنار این رقبای قدرتمند، نیسان سانی اقتصادی با موتور ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی و گیربکس چهارسرعته AT حرف چندانی برای گفتن نخواهد داشت.

دیگر خبرها

  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد
  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت + جدول
  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت +جدول
  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد/ آخرین قیمت پژو، سمند، شاهین، کوییک، دنا و تارا + جدول
  • افزایش سهم بازار هدف غایی صنعت بانکداری است
  • افزایش ۵۹۳ درصدی قیمت کره حیوانی از سال ۱۳۹۹/ پیش بینی قیمت طلا تا پایان سال/ انتقاد وزیر صمت از مافیای واردات خودرو/ صف میلیونی برای دریافت وام اجاره
  • قیمت خودرو امروز 16 اردیبهشت 1403
  • قیمت نیسان سانی در بازار، قدیمی‌ترین خودرو وارداتی
  • چرا داستان «جمشید بسم‌الله» دهه‌هاست تکرار می‌شود؟
  • قیمت خودرو امروز ۱۶ اردیبهشت +جدول